Muzeul trovanților de la Costești

Localizare: comuna Costești, jud. Vâlcea

Rezervația unde se găsesc trovanții se află în sudul comunei Costești, lângă drumul DN 67, la baza unei foste cariere de nisip.

steluta IL

De ce recomandăm:

Muzeul în aer liber al trovanților de la Costești este o rezervație geologică unde se pot observa răspândite pe un platoul aceste formațiuni cu aspect bizar.

Ce sunt trovanții? Sunt concrețiuni din gresie ce se formează în straturi de nisipuri, fiind niște cimentări locale în aceste straturi. Formele ce iau naștere prin acest proces pot fi elipsoidale, sferoidale, cilindrice, nodulare și pot avea dimensiune de la câțiva centimetri până la câțiva metri.

 

Trovanții mai sunt cunoscuți și sub denumirea de „pietre vii”, în popor existând credința că pietrele ar crește după ploaie. Acest mit nu a fost confirmat însă, în lumea minerală singurele care cresc fiind cristalele. Trovanții în realitate sunt un amalgam de pietricele de diverse mărimi, legate între ele printr-un ciment carbonic.

Rezervația de la Costești este interesantă tocmai prin faptul că poate fi observat procesul prin care s-au format trovanții, în straturile de nisip ale abruptului fostei cariere putând fi observați trovanți ce încă sunt „captivi” în nisip. La baza acestui perete și pe platoul din fața acestuia pot fi observați felurite forme și dimensiuni de trovanți, mici, mari, rotunjori sau lunguieți, bizari și interesanți în același timp, un peisaj care merită să-l vizitezi dacă te afli prin zonă.

Punct acces:

  • localitatea Costești, jud. Vâlcea;
  • muzeul în aer liber se află în sudul localității Costești, pe partea dreaptă a drumului DN 67, venind dinspre Târgu-Jiu. De la șosea se coboară aproximativ 50 de metri până la platoul unde sunt răspândiți trovanții.

Tarif vizitare: nu se percepe taxă de vizitare

Site:  www.facebook.com/Rezervația-Naturală-Muzeul-Trovanților-Costesti

 

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑