Cheile Corcoaiei – spectacolul naturii săpat în stâncă

Localizare: Cernat Sat , județul Gorj.

Cheile Corcoaiei fac parte din Parcul Național Domogled-Valea Cernei, peisajul cheilor fiind dominat de pereți calcaroși sculptați și marmite.

steluta IN

De ce recomandăm:

La ieșirea din Cerna Sat, o localitate mică de pe Valea Cernei, râul Cerna a săpat în pereții calcaroși ai Munților Mehedinți un peisaj spectaculos, cu pereți verticali cu înălțimi de 100 m, surplombe și marmite de 4-6 metri, dând naștere Cheilor Corcoaiei.

Deși drumul până la chei este anevoios după ce părăsești asfaltul, spectacolul naturii te răsplătește pe deplin pentru răbdarea avută, imaginea cheilor te fascinează de la prima privire… chiar dacă această primă privire are loc pe o ploaie măruntă și deasă, așa cum s-a întâmplat în cazul vizitei noastre. Ploaia nu avea să ne împiedice dorința de a le vedea și bine am făcut 🙂 .

Cheile se află la confluența râului Cerna cu pârâul Naiba, silueta cheilor putând fi deslușită de la depărtare sub forma unei despicături în stâncă. Pentru a ajunge la chei ai la dispoziție un pod amenajat peste pârâul Naiba, care te aduce la intrarea în chei. Deși sunt scurte ca lungime, având aproximativ 300 m, cheile oferă o imagine unică și impresionantă. 1 Cheile Corcoaiei2 Cheile Corcoaiei3 intrare in chei3 poteca spre cheiSpectacolul formelor sculptate de Cerna te fascinează odată ce ajungi pe podul ce leagă cei doi versanți ai cheilor. De aici traseul este amenajat pe partea stângă a cheilor, cu o balustradă de protecție, fără de care ar fi foarte riscantă vizitarea cheilor, stânca fiind aluneacoasă.

5 spectacolul cheilor6 Cheile Corcoaiei7 Cheile Corcoaiei8 Cheile CorcoaieiPoteca te poartă spre inima cheilor, unde pereții se apropie și ajungi într-o zonă asemănătoare unui tunel, iar la bază poți observa marmite meandrate. Formele rotunjite ce dau farmec aparte acestui loc, ilustrează de fapt etapele de eroziune ale râului Cerna în masivul pe care l-a întâlnit în calea sa, ceea ce vedem fiind un vechi tunel de presiune, care în urma prăbușirii tavanului peșterii a dat naștere acestui peisajului unic. Am putea să zicem că Cerna a învins masivul, dar mai degrabă l-a înnobilat cu forme de o frumusețe rară, ilustrând puterea naturii. Un fenomen asemănător poți vedea și în Cheile Băniței, din județul Hunedoara.                                         9 Cheile Corcoaiei10 tunelul din chei11 final de chei12 Cheile Corcoaiei13 spectaculoase chei14 marmite in cheiCheile Corcoaieiconfluenta Cernei cu paraul NaibaAtât de impresionant este acest loc, încât a ajuns să fie legat și de legende locale. Una din legendele ce circulă pe valea Cernei este legată de imaginea lui Iovan Iorgovan, ce se află pe urmele unei hidre, prima luptă dintre cei doi având loc în apropierea Cheilor Corcoaiei. Aici Iovan reușește să taie unul din cele cinci capete ale hidrei, iar acesta străpunge muntele și fuge, lasând în urmă traseul sinous al strainiilor chei ale Corcoaiei.

Un loc de legendă și un peisaj deosebit fac din Cheile Corcoaiei unul din obiectivele cele mai spectaculoase de pe Valea Cernei și te invităm să le descoperi și tu!

Puncte acces:

  • cheile se află la ieșirea din Cernat sat pe partea dreaptă, în direcția lacului de acumulare Cerna (Lacul lui Iovan);
  • accesul cu mașina se poate face din direcția Băile Herculane (43 km) sau din direcția Baia de Aramă (48 km) pe de DN 67 D, urmând apoi DN 66 A spre Cerna Sat;
  • deși pe hartă apare ar fi un drum național, DN 66A este un drum neasfaltat, în regim forestier. De la intersecța cu DN 67D sunt cam 12 km până la Cheile Corcoaiei, ce se parcurg în aproximativ o oră.

Traseu:

  • traseul are o lungime de 300 m și nu este marcat;
  • traseu este amenajat cu un pod de acces peste pârâul Naiba, pod peste râul Cerna și balustradă metalică de siguranță, amplasată pe versanții cheilor.

Durată: aproximativ 20 min dus-întors.

harta
extras din harta „Munții Noștri” – MN 14

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑